Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Padlizsán, a csodazöldség
  2013-09-12 19:36:50, csütörtök
 
   
  Padlizsán, a csodazöldség

A padlizsán a grillezések, a nyár kapcsán előtérbe kerülő mediterrán ételek megkerülhetetlen alapanyaga. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Bár néhányan még idegenkednek tőle, jól elkészítve nehéz neki ellenállni!

A padlizsán őshazája Ázsia. Ennél pontosabban nehéz meghatározni, bár a botanikusok jó része egyet ért azzal, hogy valószínűleg Délkelet-Ázsia lehetett a padlizsán bölcsője, lévén, hogy ezen a vidéken található meg a legtöbb válfaja ennek a gyümölcsnek. A padlizsán ugyanis - a paradicsomhoz hasonlóan - rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, de igazi helye mégis a zöldségek közt található.




A grillezett padlizsánszeleteket krémsajttal, de akár hússal is tölthetjük

A padlizsán egész Ázsiában már az i.e. III. század környékén nagy népszerűségnek örvendett, kedvelt alapanyaga lett az indiai konyhának, Japánban is előszeretettel használták, ma is az öt legfontosabb zöldségük között tartják számon a padlizsánt. Kínában az i.e. V. században már a konyhakertekben nevelték a padlizsánt, és a koreaiak is nagyon hamar megszerették. Ahogy a padlizsánt egyre több helyütt kezdték el termeszteni, úgy változott, alakult, s a kezdetekkor még kicsi és tojásdad gyümölcs lassacskán átformálódott.

Az arabok a VII. században találkoztak az ázsiai növénnyel, és egy évszázadra rá - nekik köszönhetően - Európában, pontosabban Spanyolországban is színre lépett a padlizsán, amelyre utaló első írásos emlék egy cordobai naptár, melyben a padlizsán ültetésére vonatkozó tanácsok találhatóak.




Sokféle formájú és színű padlizsán létezik
A tojásgyümölcs azonban a spanyol jelenlét ellenére nem hódította meg rohamos ütemben Európát. Itáliában csak a XII. században vált ismertté, amikor a spanyoloknál már rengeteg receptben említésre kerül a padlizsán. Igaz, hogy utána viszonylag hamar meghonosodott a csizma déli csücskeiben, főleg Szicíliában, ahová az arabok vitték magukkal a növényt, amelyről a legkorábbi említést egy 1309-ben keletkezett dokumentum tartalmazza. Ebben azt írják, hogy az úgynevezett melingianas növényt tökkel együtt termesztik a palermói kertekben.

Talán a nadragulyával való rokonság okán, talán azért, mert néhányan betegek lettek az éretlenül fogyasztott padlizsántól, a növény - hasonlóan a paradicsom kálváriájához - igen sokáig nagyon rossz hírnévnek örvendett. Mérgezőnek vélték, okolták az epilepsziáért és a lepráért, s épp ezért nagyon sokáig csak díszítésre használták a több színben is fellelhető, fényes héjú gyümölcsöket.

A mala insana, azaz őrült alma néven is ismert és félt gyümölcsöt azonban előbb-utóbb mindenütt megszerették és beillesztették a hétköznapjaikba. A ma ismert, Carl von Linné svéd botanikus által adott hivatalos nevében azonban visszaköszönnek még a kora középkor babonái. A Solanum melongena ott hordozza magában a gyümölcsre korábban rásütött bélyeget, amelyre szerencsére ezen kívül már semmi nem emlékeztet.

A padlizsán Amerikába a XV. század folyamán a portugál és spanyol felfedezőknek köszönhetően jutott el, ahol Mexikó környékén viszonylag hamar meg is honosodott. A növény a XVI. században a Karib-térségben is megjelent, ugyanis a spanyol konkvisztádoroknak hiányoztak az otthoni ízek, így az Európából érkező ellátmány egy részét hamarosan helyben is megpróbálták termelni. Érdekes, hogy az évszázadok óta Európában termő padlizsánnal sok európai nemzet csak az Újvilágban találkozott először.

Az európai uralkodók közül XIV. Lajos francia király volt az, aki nagyon kedvelte a padlizsánt, de csak mint dekorációs elemet. Enni még ekkortájt sem merték, mert attól tartottak, hogy aki padlizsánt fogyaszt, azt elviszi valamilyen rejtélyes láz. Európa nagy részén egészen a XVIII. századig a padlizsán nem is volt képes megmutatni magát a konyhákban. Aztán a francia felvilágosodást követően szinte minden akadály elhárult előle.




Grillezve is nagyon finom a padlizsán, de még tölthetjük vagy rétegezhetjük is ezután

A padlizsán amerikai jelenléte szintén nem volt elegendő ahhoz, hogy beszivárogjon az Egyesült Államok gasztronómiájába. A padlizsán létéről és felhasználási formáiról csak akkor vettek tudomást az ott élők, amikor az olasz és kínai bevándorlók lévén szorosabb ismeretséget köthettek az amúgy évszázadok óta ott élő növénnyel.

A ma ismert padlizsán színe és formája igen sokféle lehet. A legismertebb a lilás-fekete héjú, de létezik halványzöld, sárga vagy vöröses héjú padlizsán is. Formájában is igen változatos a padlizsán-világ, a kicsi tojásdad alakútól kezdve a hosszúkás keskenyig sokféle formában és méretben találkozhatunk vele. A tojásgyümölcs magjai ehetőek, héját szintén nem feltétlen kell lehámozni, viszont zöld kocsánya nem ehető.

A padlizsán felhasználásának rengeteg módja van. A padlizsánt Európával megismertető arabok szerint csak olyan lányt szabad elvenni, aki legalább százféleképp tudja elkészíteni a padlizsánt. Egy padlizsánról, illetve egy padlizsános ételről szóló keleti anekdota szerint egy imám új felesége olyan csodálatosan készítette el a padlizsánt, hogy az imámot leterítette az étel csodálatos íze és elájult. Azóta is kedvelt arab fogás az Imam bayildi, azaz az Ájul imám, ami egy töltött, padlizsános étel neve.




A töltött padlizsán olyan finom, hogy még az imám is beájult tőle :)

Padlizsán vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy csak ép, fényes bőrű, nyomásra nem reagáló, zöld kocsányú padlizsánt vegyünk. Amelyiknek már opálos a fénye, hibás, foltos vagy ráncos a bőre, esetleg könnyedén benyomható, azt hagyjuk az üzlet polcain. A tojásgyümölcs héja lehet vékonyabb és vastagabb is. A vékonyabb héjú általában valamivel édeskésebb.

A padlizsán könnyen megromlik, így csak akkor vegyünk belőle, ha viszonylag hamar felhasználásra is kerül. Ha sikerül friss padlizsánt vennünk, akkor az mosatlanul nagyjából 5-6 napig eláll. Hűtőben is tarthatjuk, bár a nyers padlizsánt nem szerencsés huzamosabb ideig 10 fok alatt tartani. Ha véletlenül éretlen padlizsánt veszünk, akkor hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű helyen beérjen, mert az éretlen padlizsán nem csak rosszízű, de mérgező is. A benne lévő szolanin vegyületnek köszönhetően a még zöld padlizsán mérgező. A vegyület része a növény természetes védelmi rendszerének, idegi és emésztési problémákat okoz a fogyasztása. Ugyanez a vegyület található meg az éretlen paradicsomban is.

A főtt padlizsánt 2-3 napig jól záródó edényben nyugodtan a hűtőben tarthatjuk, fagyasztva pedig akár fél évet is kibír.




Pizzán is nagyon finom a sült padlizsán

A padlizsánban található kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Emellett nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, s segít megfékezni a rákos sejteket.

A padlizsán vágásához minden esetben rozsdamentes acél kést használjunk, így elkerülhető, hogy a padlizsán a vágási felületen megfeketedjen. A padlizsánt sok helyütt a mai napig sózzák és állni hagyják a felhasználás előtt, hogy a feleslegesnek ítélt vizet és ezzel együtt a benne rejtező vélt keserűséget kieressze, de ez a mai fajtáknál már alapvetően szükségtelen.

A padlizsánt párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük is, de nyersen nem fogyasztható. Készíthetünk belőle krémeket, adhatjuk salátákhoz, főételekhez is. A padlizsánból készíthető előételek közül talán legkedveltebb a padlizsánkrém, amelynek számos változata ismert. Az előételek közül a török joghurtos padlizsánsaláta igen ismert, de a mediterrán konyhákban is népszerű a különféle padlizsánsaláta.




A mediterrán padlizsánsaláták darabosabbak, mint a mi padlizsánkrémeink

Tojásgyümölcs nélkül elképzelhetetlen a görögök egyik nemzeti eledele, a muszaka, de a franciáknál készülő ratatouille-ból sem hiányozhat, s a korábban említett Imam Bayildi lényege is pont a padlizsán. A szicíliaiaknál híres a caponata, amely egy olajbogyós, kapribogyós, fenyőmaggal kevert padlizsános előétel, a közel-keletien baba ghanoush-t fogyasztanak, amely egyesíti magában a sült padlizsánt a szezámmagos tahinivel.

A padlizsánt bundázva kisütni is érdemes. A panírozott, esetleg sörtésztába bújtatott szeletekhez könnyen átsülnek, és egy kis fokhagymás-majonézes szósszal tökéletes fogássá válnak. Japánban is kedvelt fogás a padlizsánból készített tempura.




Kihagyhatatlan görög fogás: a muszaka

A padlizsánnak jó partnere a fokhagyma, a paradicsom, a hagyma, a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a curry és az oregánó is, de jól idomul szinte bármilyen fűszerezéshez.

Olajbogyós padlizsánkrém
Hozzávalók:
1 db közepes padlizsán
10 szem magozott, zöld olajbogyó
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb gerezd fokhagyma

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A padlizsánt félbevágom, majd a tűzhelyen addig sütöm, amíg a felek kívül is, belül is jó alaposan meg nem sülnek. Ezután egy nagyobb tányérba teszem, és fedve 500 watton 4-5 percig sütöm. Ha jó az időzítés, akkor a padlizsán eddigre megpuhul, és a villa könnyedén fut a húsában. Hagyom kicsit hűlni, majd a zöldség húsát a héjból kikanalazom, és egy mélyebb edénybe teszem. Hozzáadom az olajbogyókat, a fokhagymát, az olívaolajat, és botmixerrel alaposan összedolgozom. Végül óvatosan sózom és borsozom. Hűtve kínálom.




Számtalan módon készíthetjük a padlizsánkrémet, akár olívabogyóval is

Padlizsáncurry




A curry is nagyon jól passzol a padlizsánhoz

Hozzávalók:
1 nagy padlizsán
4 paradicsom
1 teáskanál gyömbér
2 teáskanál garam massala
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

2 dl joghurt

Elkészítés: A padlizsánt és a paradicsomot kockacukornyi kockákra vágom. A hagymát felaprítom, majd kevés olajon megdinsztelem. Amikor már üveges, akkor hozzáadom az átnyomott fokhagymát és a garam massala fűszert, kicsit összepirítom, de vigyázok, hogy le ne égjen. Ekkor ráteszem a zöldségeket, kis vizet adok hozzá, majd fedő alatt, takarékon összepárolom. Amikor már puha a padlizsán, akkor joghurttal elkeverem, és kevés gyömbérrel, sóval fűszerezem. Rizzsel tálalom.

WM

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: megkerülhetetlen, gasztronómiájába, spanyolországban, elképzelhetetlen, felhasználásának, padlizsánsaláták, hétköznapjaikba, felvilágosodást, antioxidánsokat, rendszertanilag, konyhakertekben, padlizsánkrémet, visszaköszönnek, padlizsánsaláta, felhasználásra, beillesztették, szicíliaiaknál, találkozhatunk, padlizsáncurry, előszeretettel, kihagyhatatlan, népszerűségnek, felhasználási, beszivárogjon, átformálódott, megdinsztelem, tojásgyümölcs, kockacukornyi, olívabogyóval, meghonosodott, fűszerezéshez, padlizsánkrém, felfedezőknek, grillezhetjük, rétegezhetjük, legkedveltebb, nyár kapcsán, padlizsán őshazája, padlizsán bölcsője, vidéken található, legtöbb válfaja, padlizsán ugyanis, paradicsomhoz hasonlóan, gyümölcsök közé, zöldségek közt, padlizsán egész, indiai konyhának, konyhakertekben nevelték, padlizsánt egyre, ázsiai növénnyel, cordobai naptár, padlizsán ültetésére, Egyesült Államok, Imam Bayildi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Két tekintet van  A boldogság ült a világvégén  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Egyszerűen  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Miért nem menti meg Jézus...  802 esztendeje, 1222. április ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Alvó cica  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Föld napja április 22  802 esztendeje, 1222. április ...  Aki szeret, annak senki sem id...  Irgalom és ítélet  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Minden gyerek jó.  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Vannak arcok  Szép estét  Maradék idő  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  György napra  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Két ember becsülete  Szent György nap  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Paul David Tripp Április 23  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Miért nem menti meg Jézus...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam Krisztinától  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  képre írva  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A végzet az  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Krisztinától  Beney Zsuzsa - Álom  Becsüld meg azt amid van,...  Ha így haladunk...  Messziről jött ember  A könnyek összegyűjtése 
Bejegyzés Címkék
nyár kapcsán, padlizsán őshazája, padlizsán bölcsője, vidéken található, legtöbb válfaja, padlizsán ugyanis, paradicsomhoz hasonlóan, gyümölcsök közé, zöldségek közt, padlizsán egész, indiai konyhának, konyhakertekben nevelték, padlizsánt egyre, ázsiai növénnyel, cordobai naptár, padlizsán ültetésére, tojásgyümölcs azonban, spanyol jelenlét, csizma déli, arabok vitték, legkorábbi említést, 1309-ben keletkezett, úgynevezett melingianas, palermói kertekben, nadragulyával való, éretlenül fogyasztott, növény &#8211, paradicsom kálváriájához, több színben, mala insana, kora középkor, gyümölcsre korábban, padlizsán Amerikába, otthoni ízek, részét hamarosan, európai uralkodók, francia felvilágosodást, padlizsán amerikai, padlizsán létéről, amúgy évszázadok, lilás-fekete héjú, kicsi tojásdad, hosszúkás keskenyig, tojásgyümölcs magjai, padlizsán felhasználásának, padlizsánt Európával, padlizsános ételről, imámot leterítette, étel csodálatos, töltött padlizsán, üzlet polcain, tojásgyümölcs héja, vékonyabb héjú, padlizsán könnyen, mosatlanul nagyjából, nyers padlizsánt, éretlen padlizsán, benne lévő, vegyület része, növény természetes, vegyület található, éretlen paradicsomban, főtt padlizsánt, hűtőben tarthatjuk, sült padlizsán, padlizsánban található, padlizsán lilás-kékes, sejtek védelmében, rákos sejteket, padlizsán vágásához, vágási felületen, felhasználás előtt, feleslegesnek ítélt, benne rejtező, padlizsánt párolhatjuk, padlizsánból készíthető, előételek közül, török joghurtos, mediterrán konyhákban, különféle padlizsánsaláta, mediterrán padlizsánsaláták, görögök egyik, franciáknál készülő, korábban említett, szicíliaiaknál híres, közel-keletien baba, sült padlizsánt, szezámmagos tahinivel, padlizsánt bundázva, padlizsánból készített, padlizsánt félbevágom, tűzhelyen addig, felek kívül, nagyobb tányérba, padlizsán eddigre, villa könnyedén, zöldség húsát, héjból kikanalazom, mélyebb edénybe, paradicsomot kockacukornyi, hagymát felaprítom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3950
  • e Hét: 18822
  • e Hónap: 32727
  • e Év: 162434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.